Auditálás energetikai pályázatokhoz

Épületenergetikai számítások bármilyen pályázathoz.

Elemzés

Elemzés a jelenlegi állapotról

Célok

Korszerűsítési célok megfogalmazása

Dokumentálás

A tervezett állapot dokumentálása

Mikor szükséges? Ha energetikai korszerűsítési pályázaton szeretne indulni, a dokumentáció kötelező munkarésze a tanúsító audit, amelyet egy megfelelő jogosultsággal rendelkező szakértő készíthet el.

Az audit során a szakértő kiszámolja, hogy a tervezett beruházás megvalósításával mekkora energia megtakarítást fog elérni az ingatlan. A számításokról hiteles szakvélemény készül, amely az energetikai pályázat elbírálása szempontjából kulcsfontosságú.

Mi alapján ítélik meg az energetikai pályázatokat?

Az energetikai korszerűsítési pályázat kiírója kétféle módszerrel választhatja ki a nyertes pályaműveket: beérkezési sorrend és rászorultság alapján. Az első a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pályázat beküldésének sorrendjében haladva, a támogatásokat minden szabályszerű pályázónak megadják, egészen a forrás kimerüléséig. A rászorultsági alapú elbírálás során a támogatásokat azok kapják, akiknél az a legjobb eredményeket hozza. Energetikai pályázatok esetén azoknak ítélik meg a támogatást, akik az adott költségkeret felhasználásával a legnagyobb mértékben tudnak javítani az energiahatékonyságon.

A pályázati pénz megítélése az energetikai rászorultság alapján.

Energetikai pályázati támogatási programok

KEOP

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) átfogó céljának végrehajtását szolgálja. A KEOP alapvető célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése, a környezeti és természeti rendszerek megóvása és körültekintő fejlesztése, a gazdasági és szociális fejlődés általános elősegítése. További információk itt »

ZBR

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásának csökkentését célzó, illetve ehhez közvetetten kapcsolódó tevékenységek támogathatók. Az energetikai pályázat nem EU-s támogatású, hanem a Magyarország által értékesített kiotói szén-dioxid kvóták árbevételéből finanszírozott. A program a közelmúltban inaktív.

KEHOP

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) ›› fő célja a fenntartható gazdasági növekedés elősegítése, az emberi élet és a környezeti elemek védelmével összhangban. A program a magas hozzáadott értékű termelést és a foglalkoztatás bővülését elősegítő támogatásokat nyújt, az egészséges és tiszta környezet megőrzése mellett.

GINOP

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a magyar gazdasági növekedés ösztönzése miatt jött létre. Az operatív program egyik legfontosabb célkitűzése 2020-ig, hogy a magyar foglalkoztatási ráta elérje a 75%-ot. A program célkitűzéseinek fontos eleme az erőforrás-hatékonyság növelésének elősegítése, az energiahatékonyság és versenyképesség fejlesztése. Az aktuálisan futó GINOP pályázatokat itt » tekintheti meg.

Otthon Melege

A lakossági energiamegtakarítást célzó Otthon Melege Program keretében 1-2 évente jelenik meg új felhívás, amely lehetőség szerint a komplex energetikai korszerűsítéseket támogatja. A vissza nem térítendő támogatást azok kaphatják, akik a pályázati kiírásban meghatározott beruházások megvalósításával jelentős javulást tudnak elérni az energiahatékonyságban. Az Otthon Melege Program eleme a hűtőgépcsere alprogram is.

TOP

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program céljai ugyan átfogó jellegűek, de rendszeresen kerül kiírásra energiahatékonyságot célzó támogatás is a keretében. Leginkább az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérést támogató beruházásokra írnak ki forrásokat, kiemelten a városi területeken. Jellemzően a távhőrendszerek, és a kapcsolt energiatermelésű központi fűtések fejlesztését támogatják.

A pályázati audithoz előírt jogosultságok

A korszerűsítési támogatási pályázatok kötelező eleme az energetikai auditálás. A mérnöktől megkövetelt jogosultságokat minden esetben a pályázati kiírás tartalmazza. A számításokat általánosan a Magyar Mérnöki Kamara vagy Magyar Építész Kamara névjegyzékében szereplő SZÉS6 vagy TÉ jelű jogosultságokhoz kötik, de előfordul, hogy a legmagasabb szakmai szintű MEKH auditor bevonása szükséges.

Egyedi árajánlat összeállításához szükségünk van

  • A pályázati felhívásra, amely meghatározza munkánk kereteit
  • Az épület tervrajzaira
Kérjen ajánlatot

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha pályázaton szeretne indulni, és ehhez energetikai szakértőre, vagy segítségre van szüksége.

+36-20-286-5965

Papp Zoltán

épületgépész mérnök