Energetikai auditálás

Energetikai auditor


Energiahatékonysági műszaki szakértői szolgáltatások
Nagyvállalati audit


Nagyvállalatok kötelelező energetikai auditálása
Pályázati audit


Az energetikai pályázatok kötelező munkarésze

Az energetikai audit

Mit jelent? Az energetikai audit egy olyan átfogó vizsgálat, amely részletesen feltárja a vizsgált épületek, folyamatok, és logisztikai rendszerek energiahatékonyságát és veszteségeit.

Az audit teljes körűen foglalkozik a termeléshez használt épületekkel és a tevékenység technológiai folyamataival. A készítő szakértő az ingatlant és annak üzemeltetési módját együttesen értékeli, ez alapján fogalmazva meg a személyre szabott javaslatcsomagot, amellyel költséghatékonyan mérsékelhető az energiafelhasználás. A szakvéleményben dokumentálásra kerül, hogy hol, milyen fajta energiát, milyen mennyiségben használnak, és ez milyen költségekkel jár.

A vizsgálatot akkreditált auditor végezheti

Auditálást csak jogosultsággal rendelkező energetikai auditor végezhet. Az akkreditációt Magyarországon a Magyar Mérnöki Kamara végzi, ha a szakértő mérnök teljesíti az előírt személyi feltételeket. Az akkreditált szakértők névjegyzékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) vezeti. A szakértő kiválasztásánál érdemes a szempontok közé venni a szakmai felelősségbiztosítást, amely a szakértő esetleges hibája esetén előálló anyagi kárt rendezi.

Az energetikai auditor
ISO 50001 szabvány szerinti energetikai statisztikák

Az audit menete

1

Egyedi árajánlatot készítünk.

Egyeztetést követően egyedi árajánlatot állítunk össze a szakértési feladatra.

2

Lefolytatjuk az auditot.

A szolgáltatási szerződés aláírását követően lefolytatjuk az energiaauditot.

3

Prezentáljuk az eredményeket.

A vizsgálat eredményeit prezentáljuk a megbízónak, közösen megfogalmazzuk a tanulságokat.

Auditálás energetikai pályázatokhoz

Az energetikai korszerűsítési pályázatok kötelező munkarésze a tanúsító audit. A megfelelő jogosultsággal rendelkező szakértő feladata, hogy a pályázatban érintett ingatlanra vonatkozóan mérnöki számításokat készítsen. Az energetikai auditálás első része az épület meglévő állapotára készített számítás és veszteségfeltárás, a második része a tervezett állapotra vonatkozó eredményekből energia- és költség-megtakarítások kiszámítása. Az állami és uniós finanszírozású energiahatékonysági és megújuló energia alapú projektek kötelező része az audit, amely segít az optimális korszerűsítési megoldások meghatározásában, és a pályázati feltételrendszernek történő megfelelésben.

Energetikai pályázatok Pályázati támogatási programok

Nagyvállalatoknak kötelező auditálás

- komplex energiahatékonysági átvilágítás -

Nagyvállalatoknak négyévente energetikai auditot kell végeztetniük a hatályos jogszabályok értelmében. A nagyvállalati auditra uniós direktíva kötelez és az energiatudatos vállalatirányítás elterjedését valamint a gazdasági szereplők versenyképességének előmozdítását hivatott szolgálni. A vizsgálat a nagyvállalat teljes körű energiahatékonysági felmérése alapján feltárja a termelési folyamatok energiafogyasztását, és erről részletes beszámolót ad. Az auditor javaslatokat fogalmaz meg az energiafogyasztás és energiavételezés optimalizálására, a lehetséges korszerűsítésekre és ezek pénzügyi megtérülésére vonatkozóan.

Mikor szükséges a vizsgálat?

  • Energiahatékonysági korszerűsítések előkészítéséhez
  • Támogatási pályázatok kötelező munkarésze
  • Nagyvállalatoknak törvényi kötelezettség az elvégeztetése

ISO 50001

Az energiatudatos vállalatirányítási rendszer, amely nemzetközi szabványban van rögzítve. Ha élen kívánnak járni az energiahatékonyságban, érdemes megfontolni az ISO 50001 szabvány bevezetését, és az alkalmazás nyújtotta előnyöket. A témát részletesen összefoglaltuk Önnek: ISO 50001 »

Energetikai szakreferens

A jogszabályi küszöbértéket meghaladó energiafelhasználású vállalatoknak kötelező energetikai szakreferens alkalmazása. A jogosultsággal rendelkező szakreferens feladata az energiahatékonysági szemléletmód elősegítése a gazdálkodó szervezetek működésében és döntéshozatalában.

Energetikai célok az Európai Unióban és Magyarországon

2012/27/EU energiahatékonysági irányelv mind az ipari-, mind a szolgáltatói szektor területén jelentős energia megtakarítási potenciált feltételez. Ezen potenciál alatt azt az energiamegtakarítást értjük, amely ráfordítás nélkül vagy alacsony ráfordítási költség mellett eredményez jelentős energiafogyasztásbeli csökkenést.

A magyar energiastratégia három alappillére az energiaellátás biztonsága, a versenyképesség, és a fenntarthatóság biztosítása. Az uniós direktíva szerint minden tagállam energiahatékonysági kötelezettségi rendszert hoz létre, amely rendszer biztosítja, hogy az adott tagállam területén működő vállalkozások megvalósítsák a végfelhasználási energia megtakarítási célkitűzést, ami évente 1,5%. Ez a kötelezettségi rendszer Magyarországon már létrejött, ennek eleme az energetikai tanúsítás és a nagyvállalati audit is.

TAO visszaigénylés energiahatékonysági beruházásra

Ha vállalkozása energiahatékonysági beruházást hajt végre, a projekt költségeinek egy része a társasági adóból finanszírozható. Az adókedvezmény igénybe vehető többféle fejlesztésre, eszközbeszerzésre. A fejlesztés végrehajtása előtt és után energetikai auditot kell végeztetni, ami alapján energiahatékonysági igazolást kap a vállalkozás.

Ajánlatunk vállalkozásoknak

Az energiahatékonyság növeléséhez kapcsolódóan minden mérnöki munkára vállalkozunk, legyen szó tervezésről, szakértésről, energiaauditról. Ha kérdésére oldalunkon nem találta meg a választ, várjuk megkeresését és konzultációs lehetőséget biztosítunk Önnek illetve vállalkozásának.

Ha uniós finanszírozású energiahatékonysági korszerűsítési pályázaton szeretne részt venni, vegye fel velünk a kapcsolatot és részletesen tájékoztatjuk Önt az aktuális lehetőségekről! Ha egy konkrét pályázatot Ön már kiválasztott, segítünk a pályázati kiírás mérnöki vonatkozásainak értelmezésében.

A nagyvállalatokra különböző kötelezettségek vonatkoznak a szigorított épületenergetikai szabályozások alapján. Ide tartozik a kötelező auditálás, a szakreferens bevonása, és többféle adatszolgáltatás a hatóság felé.